Mindful eating kan sägas vara en förgrening av mindfulness som fokuserar på ens sinnesstämning när man äter. Tanken med detta är att man ska bli mer medveten om sina matvanor och om sina känslor kring mat, vilket ska leda till en större kontroll över vad man äter och när man äter. En önskad sidoeffekt av detta är ofta att man går ner i vikt, men det är egentligen inte det huvudsakliga fokuset.
Effektiviteten av mindful eating har dokumenterats i en studie som publicerades år 2017 i Complementary Therapies in Medicine. I studien, som omfattade 6 veckors utövande av mindfulnesstekniker i samband med måltider, rapporterade deltagarna att de upplevde mindre tendens att förlora kontrollen när de äter, färre fall av hetsätande, minskad hungerkänsla generellt samt mindre depression och ångest. Överlag minskade dessa känslor med mellan 16 och 43 procent.
Nyckeln till mindful eating, alltså att kunna äta medvetet, är att förstå varför man äter. Även om vi tror att vårt ätande bara handlar om att vi är hungriga, är det sällan så i verkligheten – istället äter vi när vi är stressade eller ledsna, för att dela en måltid med vänner eller helt enkelt för att ha något att göra när vi är uttråkade. Övningarna inom mindful eating handlar om att identifiera dessa orsaker. En bra början, för att komma igång med mindful eating, är därför att inför en måltid sluta ögonen, slappna av och ta några djupa andetag, för att minska spänningen i kroppen. När man har gjort det, och samtidigt om man behåller ögonen slutna, ska man föreställa maten framför sig, och notera vilka känslor och tankar man har inför maten. Det är viktigt att inte lägga in några självkritiska eller dömande tankar i detta – man ska bara reflektera och lägga märke till känslorna. Innan man äter ska man sedan fundera, antingen i huvudet eller genom att skriva ned det på papper, på hur meditationen hjälpte en att nå en mer balanserad inställning till ätandet. Denna övning är bra att göra vid åtminstone en måltid om dagen.
Man kan även öva mindful eating under själva måltiden, genom att då och då stanna upp, andas djupt och känna efter om man fortfarande är hungrig. Denna övning handlar om att man inte ska fortsätta äta bara för ätandets skull, eller för att maten finns där, utan att man ska lyssna på kroppen.
Det är dock inte bara i samband med att man äter som man har nytta av mindfulness – att ta en stund då man fokuserar på nuet kan bidra till att minska stress i vardagen, oavsett när. En bra stund att utöva mindfulness kan till exempel vara när man ändå håller på att ta hand om sig själv, som när man tar ett fotbad och smörjer in fötterna med Footmender, eller när man lägger på en ansiktsmask. Ju fler sådana stunder av stillhet och reflektion som man kan ge sig själv i vardagen, desto bättre.