Artros är en sjukdom som får allt mer uppmärksamhet. Även om det är en sjukdom som främst drabbar äldre är det en sjukdom som kan drabba alla, såväl ung som gammal. Enligt statistiken drabbas en fjärdedel av alla människor i vuxen ålder av artros och av dessa är drygt två tredjedelar kvinnor.
De klassiska tecknen på att du har drabbats av artros är att du har värk i leder eller känner stelhet efter att du har vilat en längre period. Misstänker du att du har drabbats av artros bör du kontakta din läkare och begära att en utredning görs, för att klargöra om du har drabbats av artros eller om det är något annat som orsakar dina problem.
Vill du veta mer om artros finns det en utmärkt hemsida på adressen https://www.artros.org där du kan få mer information om såväl sjukdomen i sig som hur den kan behandlas.
Bota artros med mindfulness?
Inledningsvis måste klargöras att du inte kan bota din artros med mindfulness. Artros är en sjukdom som, enkelt förklarat, innebär att ledbrosket bryts ner snabbare än vad kroppen kan skapa nytt. Detta medför att brosket blir allt tunnare och i vissa fall även helt försvinner.
Artros behandlas i första hand med sjukgymnastik och om detta inte är tillräckligt är det möjligt att komplettera sjukgymnastiken med smärtstillande behandling. Skulle inte heller detta hjälpa är det möjligt att göra ett kirurgiskt ingrepp för att komma till rätta med problemen.
Hantera din artros med mindfulness
Även om det inte är möjligt att bota artros med mindfulness kan mindfulness vara ett utmärkt verktyg för att hantera följderna av en artros. Har du drabbats av artros är detta något som kan påverka din tillvaro i grunden. Förutom att du drabbas av smärta är det en sjukdom som tar mycket energi i anspråk och som ofta leder till oro.
Genom att praktisera mindfulness kan du undvika att sjukdomen upptar en stor del av din dagliga tankeverksamhet. Använder du dig av mindfulness kan du välja att fokusera på sjukdomen när det behövs och inte annars. Behandlingen av sjukdomen hanterar du med hjälp av din läkare eller din sjukgymnast och just då har du fokus på sjukdomen, men endast då. All övrig tid kan du, med hjälp av mindfulness, välja att fokusera på något helt annat och betydligt angenämare.