Mindfulness är en terapeutisk metod inom vården för att minska på ångest, stress och depression. Metoden fokuserar på att du som person gör dig medveten om dig själv och det du har i nuet. Detta gör du genom att ha en accepterande och nyfiken inställning utan att du dömer eller värderar det upplevda i nuet. Det är också viktigt inom Mindfulness att medvetandegöra en accepterande ställning mot dig själv samt andra människor i din omgivning. Att du skapar en neutral, kärleksfull och ömsint självbild. Det är viktigt inom Mindfulness och har stor betydelse för ditt välbefinnande.
Självmedkänslan i Mindfulness
I mindfulness finns något som kallas självinsikt och självmedkänsla som handlar om att hantera livets motgångar och att ge sig själv tröst istället för att vara hård mot sig själv när du inte förmår att uppnå till dina egna eller andras förväntningar. På så vis blir det lättare att handskas med självkritik. Exempelvis om du gjort en presentation i ett konferensrum i Stockholm och känner att det inte blev så bra som du velat. Även om andra inte uppfattade de saker du själv noterade är det lätt att klanka ner på sig själv över sådant som egentligen kanske inte ens existerar.
Självmedkänsla är uppdelat i tre delar:
- Att kunna möta sin smärta utan att bli fast i den.
- Att inse att ingen är ensam – alla möter svårigheter eller mår dåligt ibland och genomgår lidande.
- Att man är aktivt snäll och tröstande med sig själv.
Hur Mindfulness hjälper dig till självförståelse
En del av Mindfulness är att komma till insikt om sambanden mellan orsak och verkan kring hur du agerat. Att du analyserar dig själv, dina känslor, ditt beteende och tankar och hur det hör ihop med ditt förflutna. Kan det finnas ett mönster i ditt beteende? Vår självkänsla utvecklas under barndomen och då lär vi oss hur vi kan förvänta oss bli behandlade av andra människor och då är det viktigt att vara självkritisk och kunna värdera om det verkligen är den sanna bilden du målar upp eller om det är ditt gamla mönster som spelas upp.
Hur påverkar Mindfulness hälsan?
Det finns ingen riktig forskning som bekräftar att Mindfulness fungerar men på övergripande nivå tyder Mindfulness på att det är bra mot nedstämdhet, stress och ångest. Men att det också kan hjälpa till att hantera sömnsvårighet och smärta. En viktig del är att det är hälsosamt att kunna släppa taget om negativa tankar, bekymmer, missnöje och oro. Eftersom hjärnan inte är så bra på att skilja mellan tankar och verklighet och då kan kroppen börja reagera efter hur du tänker. Ser du dina tankar som bara tankar och inte fakta så blir det lättare att kunna distansera sig och inte låta sig styras av dem.