Om man har utövat mindfulness under en längre period kan man börja se långsiktiga förändringar i humöret. Till exempel att känslan av glädje och allmänt välbefinnande ökar och den allmänna stressnivån minskar. Många som utövar mindfulness regelbundet säger även att de kan hantera stress på ett mer hälsosamt sätt, genom att kunna släppa det som inte betyder någonting egentligen. Det blir helt enkelt lättare att fokusera på det som är viktigt och låta det som inte hjälper vårt välbefinnande att vara.
Det har genomförts många olika vetenskapliga studier på vilka hälsoeffekter regelbundet utförande av mindfulness kan bidra till. Dessa studier har både utförts i Sverige och i utlandet. En svensk studie som utfördes på Skaraborgs sjukhus visade bland annat att mindfulnessträning minskade depressioner hos kvinnor som har drabbats av bröstcancer. Även deras immunförsvar förbättrades, den mentala hälsan blev bättre och förmågan att hantera stress förstärktes. Många upplevde även positiva effekter på den personliga utvecklingen.
Andra vetenskapliga studier har visat att mindfulness inte bara motverkar depressioner, utan det påverkar även det hjärnmönster som ligger bakom stress, depression och allmän irritation. Med mindfulness lärde sig deltagarna i studierna att bryta mönstret lättare när det uppstod. En del studier har även visat att människor som mediterar regelbundet går mer sällan till läkare och spenderar färre dagar på sjukhus jämfört med personer som inte använder sig av tekniken.
Att stressa är en av de farligaste sakerna vi kan göra och långvarig stress påverkar hela kroppen på ett mycket negativt sätt. Genom att utföra mindfulness regelbundet kan man inte bara sänka sina existerande stressnivåer, utan det blir även enklare att undvika framtida stress genom att man lär sig att släppa småsaker som kanske egentligen inte är så viktiga.