Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en behandlingsmetod som är psykoterapeutisk. Den innebär att man arbetar med att förändra de tankar, känslor och olika handlingsmönster som inte fungerar väl och därför leder till psykisk ohälsa. Behandling inom KBT kan både bestå av beteendeterapi och kognitiv terapi.
KBT inriktar sig mer på det som händer i nuet och i framtiden, snarare än att ha fokus på det förflutna. Man brukar säga att det är en insiktsbefrämjande terapi. Från första början utvecklades terapin för att behandla depression och ångestsjukdomar, men idag används den för att behandla många varierande psykiska besvär.
Praktiskt så fungerar KBT på så sätt att man bryter tankarna som uppstår genom att identifiera dem och analysera dem. Genom detta skapar man en förståelse för hur tankarna, känslorna och handlingarna påverkar psykets välbefinnande och därför öppnas även en möjlighet att förändra.
Eftersom mindfulness fungerar lite på samma sätt kan det fungera utmärkt tillsammans med KBT. Genom mindfulness lär vi oss också att stanna i nuet, släppa tankar som är onödiga och sätta vår sinnesro först. KBT och mindfulness kan därför komplettera varandra på ett sömlöst sätt och ge utövaren goda resultat på kortare tid än om de används var för sig.