Det har blivit en fluga de senaste åren att förespråka mindfulness som den sanna vägen för att övervinna stress. Men många experter tar nu upp den motsatta sidan av mindfulness – att det kan ha en negativ effekt och att den vackra klangen av ordet faktiskt kan vara lite förrädisk. När denna metod numera används inom terapin för att låta stressbenägna människor bli kvitt sin ångest, har man också gjort studier som tyder på att vissa personer inte gynnas av den här typen av behandling och tänkande. Bland annat tycker alltfler att mindfulness är något som sänker den empatiska förmågan och förringar det faktum att vi människor i grund och botten är skapta för att utveckla strategiskt tänkande och en överlevnadsförmåga. Genom att bara vara i nuet, hindrar vi oss själva från att tänka ut en plan B. I krislägen kan detta vara förödande.
Att göra avslappningsövningar är toppen och får oss att lugna ned oss och fokusera bättre och att njuta av livets stunder ska vara självklart. Att unna sig en väldoftande parfym online, en resa eller njuta av en operaföreställning berikar livet och ska uppskattas fullt ut. Men ingenting får gå till överdrift. Att känna rädsla och sorg är utvecklande och får oss att växa.
Ta mindfulness med en nypa salt
Att hela tiden gå och tänka att allt är negativt och kommer att gå åt skogen kanske inte får oss att vara världens mest omtyckta individ, men att istället sluta tänka helt på oförutsägbara händelser gör oss också mer mottagliga för svårigheter när de väl uppkommer. Man kan inte säga att mindfulness är fördummande – i många sammanhang är det en bra metod att ta till. Men däremot ska man vara på sin vakt och inte indoktrineras att tro på att allt ordnar sig bara man befinner sig i nuet och tänker positivt. Det är faktiskt inte realistiskt och så fungerar inte livet. Att tillämpa mindfulness kan också vara tveksamt ur rent empatisk synvinkel trots att syftet är det motsatta. Om man har en nära vän eller anhörig som fruktar döden eller är svårt sjuk, är det viktigt att man som anhörig är lyhörd inför eventuella förändringar som kan vara negativa. Har man svårigheter som människa behöver man kunna ventilera dessa med sina nära och kära. En person som är helt och hållet såld på mindfulness kan verka frånvarande och ointresserad, vilket till slut kan leda till ett avståndstagande. Trots detta är mindfulness tänkt att lösa saker och ting på ett konstruktivt sätt. Tyvärr har många utövare svårt att skilja aspekterna åt. Experter menar också att det kan motverka en omedveten inlärningsprocess. Förespråka mindfulness – men i måttliga doser!
Ett tankesätt i gränslandet mellan new age och psykisk ohälsa
I mindfulness handlar allt om att bejaka nuet och bryta negativa mönster. Förvisso har den tagits upp som terapimetod inom sjukvården men eftersom mindfulness befinner sig i gränslandet någonstans mellan lekmanterapi och traditionell psykologi, är det många som anser att många blir stjälpta istället för hjälpta. Vemsomhelst kan säga sig vara en diplomerad mindfulnessterapeut och få dig på rätt tankebanor igen. Men vad är rätt, egentligen?