Smärta är en del av kroppens naturliga försvar och den fyller ett antal viktiga funktioner. Den är till för att varna oss för fara och få oss att undvika den, och den berättar att det är något som inte står helt rätt till. Om man kliver på ett häftstift så gör det vansinnigt ont, vilket får oss att avlägsna häftstiftet och ta hand om såret; på så sätt minskar man riskerna för ett djupare sår och infektion. Hade man inte känt smärtan hade man helt enkelt knallat vidare och med det skulle skadan kunna utgöra större risken för komplikationer som kallbrand eller stelkramp.
Den här typen av smärta brukar beskrivas som akut och den kan avhjälpas genom att man på ett eller annat sät tar hand om orsaken till den. Att vakna mitt i natten med en värkande tand är en av de värsta smärtorna man kan uppleva, och tack och lov finns det akut tandläkare att tillgå i sådana situationer. Anledningen till att tanden började värka var dock en viktig signal från din kropp att en del av dig insjuknat och behövde hjälp.
Förutom den akuta smärtan som oftast orsakas av en olycka eller en kraftig infektion finns det även andra typer av värk som är långvariga eller till och med kroniska. Bara i Sverige lever ungefär
en miljon människor med smärta som orsakats av sjukdomar, gamla skador eller ett nedsatt immunförsvar som lett till konstanta infektioner. Smärtan kan vara gravt handikappande, och den kan minska den drabbades arbetsförmåga och livskvalitet på ett mycket allvarligt sätt.
Mindfulness har visat sig vara ett effektivt sätt att hantera denna form av smärta och metoderna man tillämpar bottnar i en mångtusenårig historia som tagits fram under de senaste trettio åren. Studier visar att metoderna man tillämpar kan i vissa fall reducera smärta med upp till 90% och att alla kan dra nytta av dem.
Tekniken är ganska enkel men för nybörjaren kan den verka gå emot allt vad man lärt sig sedan barnsben. Över lag uppmuntras man från en tidig ålder att inte tänka på smärta, att komma över den, att fokusera på något annat. Med mindfulness går man i rakt motsatt riktning och försöker istället koncentrera sig på den värkande kroppsdelen och meditera över dess styrka och karaktär: är det den brännande eller isande smärta, vilken färg har den, hur stark är den på en skala och var exakt sitter den? Så småningom vänjer sig hjärnan vid detta och börjar “glömma” hur ont det gör och ju längre man mediterar över smärtan ju svårare blir det att komma ihåg den. Genom att låta en erfaren instruktör visa hur man gör kan man uppnå överraskande resultat som kommer att göra en enorm skillnad i livet.